Status: publish Date: 2019-07-13 21:50:27 Link: https://goodgrid.nl/goodgrid-whats-with-the-name/ “
Goodgrid. Het klinkt ok, maar wat bedóél je ermee?!” In dit artikel mijn persoonlijke relaas van de afgelopen maanden over de noodzaak van een nieuwe naam en het proces ernaartoe. What’s with the name?
Toen ik begin 2019 het besluit nam om me autonoom van Contezza verder te bewegen, moest ik natuurlijk een naam hebben. Op dat moment had ik me stellig voorgenomen om echt autonoom te blijven. Eenvoudig en zelfstandig. Maar ik moest nog steeds een naam hebben die een beetje leuk overkwam, in plaats van “Koen Bonnet BV”.
Ik kan me druk maken over gebrek aan transparantie in technologie en hoe dat slecht kan uitwerken voor mensen. Denk aan privacy op de grote platforms. Opgevoed als socialist kan ik me ook druk maken over bullshit-baantjes als gevolg van flexibilisering. Kortom, ik wens dat mensen gefundeerde beslissingen kunnen nemen over de toepassing en het gebruik van technologie in hun leven. Ik wilde dus in mijn nieuwe, autonome bestaan iets met “het goede” doen.
Mijn werk is 20 jaar om technologie naar de hand van de gebruiker en organisatie te zetten. Technologie moest dus ook een plek krijgen in de naam, want ik moet het gewoon hebben van de vaardigheden waar ik over beschik. En die zitten rondom technologie. De laatste 10 jaar ontwierp ik platforms op basis van de software van Alfresco en Opentext.
Nou is mijn achternaam BONNET. Wat kon ik daarmee? BON-NET. Mijn achternaam is Frans (ja, mijn familie spreekt hem al honderd jaar op z’n Nederlands uit). Dus met het eerste deel van BON-net kon ik wel iets, want dat is Frans voor “goed”, toch? Akkoord.
Blijft het tweede deel over, “NET”. Dat kon ik met wat uitleg wel laten staan voor technologie. In de zin van netwerken. Ik bedacht op dat moment ook nog wat het dan ook kon staan voor een netwerk van mensen, waar de zelfstandige het wel van moet hebben.
Vervolgens ben ik synoniemen voor die woorddelen gaan verzinnen. Na een beetje puzzelen kwam ik op GOOD-GRID, GOODGRID, Goodgrid. Het allitereert ook lekker. En de domeinnaam is vrij in topdomein NL. Top!
In het derde semester van mijn opleiding bedrijfskunde was ik bezig met de vraag wat een organisatie eigenlijk is of zou kunnen zijn in ons informatietijdperk. Via die vraag kwam ik onder meer op het antwoord “Helemaal. Niets!”. Want iedereen wordt flexibel en organiseert zich naar behoefte rondom een taak, een doel of een “betekenis”. Van daaruit is de stap naar platforms snel gemaakt als organisatievorm van het informatietijdperk. Als katalysator om dat mogelijk te maken.
Ik had al besloten af te willen studeren op een vraag binnen dat gebied, maar nu vielen er dingen op hun plek. Ik kon mijn werk en de laatste fase van mijn studie elkaar laten versterken. De informatie-architect met gevoel voor actuele maatschappelijke ontwikkelingen en de blik op de toekomst wat betreft technologie is platform-ontwerper. Daar is het.
De focus op platforms gaf vervolgens ook weer een nieuwe betekenis aan het woorddeel “grid” in Goodgrid. Want een platform is een ecosysteem op zich en maakt er onderdeel van uit. Zo’n ecosysteem zou ik makkelijk “Grid” kunnen noemen. En zo ontwerp ik platforms vanuit “het goede”.
De enige irritatie die voor mij dan nog resteert is dat Grid staat voor een rechtlijnige structuur. Dat is juist dat waar ik niet voor sta. Maar goed, waar jeuk is, is een verhaal.